Gyertya mártás előkészületek

Írta: Administrator on .

Kreatív gyertyakészítés otthon, előkészületek és biztonság.

A munkaasztalt letakarom alumínium fóliával. Így ha a gyertyák elkészültek nem kell takarítani. Egy alacsony edényt töltsünk meg harmadáig vízzel. Helyezzük a villanyrezsóra, majd tegyük bele egy magas edényt amelyet megtöltöttünk viasszal vagy maradék gyertyacsonkokkal. Ehhez a munkához fritőzolajos dobozba teszem a gyertyacsonkokat/, mert ez jó magas és ezért hosszú gyertyákat tudok készíteni benne . Tortagyertyák készítéséhez megfelelő egy fémbögre is. Ezt helyezem a vizes edénybe így megakadályozva azt, hogy a viasz hőmérséklete 100C fölé emelkedjen. Természetesen ha van hőmérőnk az a legjobb.

A gyertyamártó keretre felfűzöm a kanócot. Amennyiben vékonyabb gyertyákat kívánunk készíteni úgy körülbelül /parti gyertya/ 30 db fér a kertre. Ha asztali gyertyát készítünk 8-10 db-ot készíthetünk egyszerre.  Fontos, hogy amennyiben szép gyertyákat akarunk készíteni a kanócot ha nem is túl erősen, de feszítsük meg. Gyertyamártó keretet vastagabb drótból is készíthetünk, de amennyiben több érdeklődő igényli legyártatom. Az igényes gyertyák készítéséhez nélkülözhetetlen kellék a mártó keret. Amennyiben színezni akarjuk a viaszt azt most tegyük meg. Ellenőrizzük az edényben ,hogy minden apró viaszdarab elolvadt, ha fölmelegített anyag 70-80C elkezdhetjük a gyertyák mártását.

Biztonság

  1. Ne tartsunk éghető anyagot a munkaasztalunk közelében.
  2. Ne hagyjuk magára az elkezdett munkát.
  3. Ne melegítsük 80C fölé a viaszos edényt.
  4. Ne dolgozzunk billegő edénnyel.
  5. Használjunk kötényt.
  6. Zárt cipőben dolgozzunk.
  7. Használjunk kesztyűt ha a meleg edényhez nyúlunk.
  8. Ne kerüljön víz a viaszba.
  9. Használjunk dupla falú edényt, amelyet töltsünk fel vízzel.

A viasz melegítéséhez használjunk hőfokszabályzós villanyrezsót, kerüljük a legnagyobb hőfokozatokat.


Nézz körül nálam   www.gyertyawebshop.hu ,       www.templomigyertyak.hu

Amire szükség lesz

1. Gyertyamártó keret

2. Edény 2db

3. Elektromos rezsó/ hőfokszabályzós /

4. Mártó kanóc

5. Olló

6. Kés

7. Mártó viasz-vagy maradék gyertyacsonkok

8. Gyertyamártó adalék

9. Hőmérő

10. Gyertyafesték

 

Normal 0 21

1.A munkaasztalt letakarom alumínium fóliával. Így ha a gyertyák elkészültek nem kell takarítani.

1.ábra2.Egy alacsony edényt töltsünk meg harmadáig vízzel. Helyezzük a villanyrezsóra, majd tegyük bele egy magas edényt amelyet megtöltöttünk viasszal vagy maradék gyertyacsonkokkal. Ehhez a munkához fritőzolajos dobozba teszem a gyertyacsonkokat/2.ábra/ mert ez jó magas és ezért hosszú gyertyákat tudok készíteni benne . Tortagyertyák készítéséhez megfelelő egy fémbögre is. Ezt helyezem a vizesedénybe/1.ábra/ így megakadályozva azt, hogy a viasz hőmérséklete 100C fölé emelkedjen. Természetesen ha van hőmérőnk az a legjobb.

2.ábra3.A gyertyamártó keretre felfűzöm a kanócot./ 2. ábra/ Amennyiben vékonyabb gyertyákat kívánunk készíteni úgy körülbelül /parti gyertya/ 30 db fér a kertre. Ha asztali gyertyát készítünk 8-10 db-ot készíthetünk egyszerre. A keret felfűzését a/ 3.ábra és3a ábra/ mutatja.4. Fontos, hogy amennyiben szép gyertyákat akarunk készíteni a kanócot ha nem is túl erősen, de feszítsük meg. Az igényes gyertyák készítéséhez nélkülözhetetlen kellék a mártó keret.5. Amennyiben színezni akarjuk a viaszt azt most tegyük meg. Ellenőrizzük az edényben ,hogy minden apró viaszdarab elolvadt, ha fölmelegített anyag 70-80C elkezdhetjük a gyertyák mártását.