Kreatív gyertyakészítés otthon, előkészületek és biztonság.
A munkaasztalt letakarom alumínium fóliával. Így ha a gyertyák elkészültek nem kell takarítani. Egy alacsony edényt töltsünk meg harmadáig vízzel. Helyezzük a villanyrezsóra, majd tegyük bele egy magas edényt amelyet megtöltöttünk viasszal vagy maradék gyertyacsonkokkal. Ehhez a munkához fritőzolajos dobozba teszem a gyertyacsonkokat/, mert ez jó magas és ezért hosszú gyertyákat tudok készíteni benne . Tortagyertyák készítéséhez megfelelő egy fémbögre is. Ezt helyezem a vizes edénybe így megakadályozva azt, hogy a viasz hőmérséklete 100C fölé emelkedjen. Természetesen ha van hőmérőnk az a legjobb.
A gyertyamártó keretre felfűzöm a kanócot. Amennyiben vékonyabb gyertyákat kívánunk készíteni úgy körülbelül /parti gyertya/ 30 db fér a kertre. Ha asztali gyertyát készítünk 8-10 db-ot készíthetünk egyszerre. Fontos, hogy amennyiben szép gyertyákat akarunk készíteni a kanócot ha nem is túl erősen, de feszítsük meg. Gyertyamártó keretet vastagabb drótból is készíthetünk, de amennyiben több érdeklődő igényli legyártatom. Az igényes gyertyák készítéséhez nélkülözhetetlen kellék a mártó keret. Amennyiben színezni akarjuk a viaszt azt most tegyük meg. Ellenőrizzük az edényben ,hogy minden apró viaszdarab elolvadt, ha fölmelegített anyag 70-80C elkezdhetjük a gyertyák mártását.
Biztonság
- Ne tartsunk éghető anyagot a munkaasztalunk közelében.
- Ne hagyjuk magára az elkezdett munkát.
- Ne melegítsük 80C fölé a viaszos edényt.
- Ne dolgozzunk billegő edénnyel.
- Használjunk kötényt.
- Zárt cipőben dolgozzunk.
- Használjunk kesztyűt ha a meleg edényhez nyúlunk.
- Ne kerüljön víz a viaszba.
- Használjunk dupla falú edényt, amelyet töltsünk fel vízzel.
A viasz melegítéséhez használjunk hőfokszabályzós villanyrezsót, kerüljük a legnagyobb hőfokozatokat.
Nézz körül nálam www.gyertyawebshop.hu , www.templomigyertyak.hu
Amire szükség lesz
1. Gyertyamártó keret
2. Edény 2db
3. Elektromos rezsó/ hőfokszabályzós /
4. Mártó kanóc
5. Olló
6. Kés
7. Mártó viasz-vagy maradék gyertyacsonkok
8. Gyertyamártó adalék
9. Hőmérő
10. Gyertyafesték
1.A munkaasztalt letakarom alumínium fóliával. Így ha a gyertyák elkészültek nem kell takarítani.
2.Egy alacsony edényt töltsünk meg harmadáig vízzel. Helyezzük a villanyrezsóra, majd tegyük bele egy magas edényt amelyet megtöltöttünk viasszal vagy maradék gyertyacsonkokkal. Ehhez a munkához fritőzolajos dobozba teszem a gyertyacsonkokat/2.ábra/ mert ez jó magas és ezért hosszú gyertyákat tudok készíteni benne . Tortagyertyák készítéséhez megfelelő egy fémbögre is. Ezt helyezem a vizesedénybe/1.ábra/ így megakadályozva azt, hogy a viasz hőmérséklete 100C fölé emelkedjen. Természetesen ha van hőmérőnk az a legjobb.
3.A gyertyamártó keretre felfűzöm a kanócot./ 2. ábra/ Amennyiben vékonyabb gyertyákat kívánunk készíteni úgy körülbelül /parti gyertya/ 30 db fér a kertre. Ha asztali gyertyát készítünk 8-10 db-ot készíthetünk egyszerre. A keret felfűzését a/ 3.ábra és3a ábra/ mutatja.4. Fontos, hogy amennyiben szép gyertyákat akarunk készíteni a kanócot ha nem is túl erősen, de feszítsük meg. Az igényes gyertyák készítéséhez nélkülözhetetlen kellék a mártó keret.5. Amennyiben színezni akarjuk a viaszt azt most tegyük meg. Ellenőrizzük az edényben ,hogy minden apró viaszdarab elolvadt, ha fölmelegített anyag 70-80C elkezdhetjük a gyertyák mártását.